Tévedtem

Hiányzik egy poszt.

A “Fejlődés? Fejlődés!” c. posztot visszavontam – nem véletlenül. Sajnos megint nem úgy történnek a dolgok a Művész úr lemondása után, ahogy kellene.

Egyszer már korábban leintettem Dzsudzsákot, hogy nem kéne faszságokat pofázni egy meccs után. Ha akkor itt volt az ideje a kussolásnak, akkor most pláne itt van.
Előbb Szalai Ádám – tudjátok, aki felelős lett a románok elleni vereség után Törppicasso szerint – nyilatkozta azt, hogy a futballt szerető közönséget állandóan átdobják a palánkon, mint Hülye Dzsonit; a magyar edzők állandóan egymást fúrják, szakértelem viszont ohne. Ezután Devecserinek sikerült meszólalnia, aki saját véleménye szerint nem játszott rosszul – végül is, a meccseket gólok nélkül kell értékelni (by Urbányi, aki a Maldív-szigetek szövetségi kapitányi posztjáig ívelte fel “karrierjét”). Devecseri szerint az jó teljesítmény, hogy egyszer sikerült szerelnie Robbent, majd megelőzte egy csapattársát is – mindezt egy egész félidő alatt sikerült véghezvinni. Tulajdonképpen a magyarázat meg is van, miért kaptunk nyolcat… Erre azért sikerült Kuttor Attilának és Artner Tamásnak is rátennie egy-egy lapáttal.

Ezután színre lépett a Kaszinós Bognár és szerinte a magyar válogatott élére a legjobb választás Dottore Tésztás lenne. (Csak a fiatalabbak kedvéért: az általa vezetett magyar csapat ’86-ban Irapuatóban előbb kapott egy 6-ost a mexikói vébén a ruszkiktól, majd még egy hármast a galloktól, csak Kanadát sikerült legyűrni 2-0-ra.) Namármost, arról a Dottoréről van szó, aki egészen a közelmúltig irányította a magyar edzőképzést. Ennek során egy sor rosszabbnál rosszabb edző került ki a tanfolyamokról, igazából az kapott licencet, aki ugyanazt a követ fújta, mint ő. A hazai edzők pedig együttesen hajítófát sem érnek, ezért nincsenek is épkézláb játékosok itthon, például védők. A válogatott nagy része külföldön játszik, ha valaki egy kicsit tehetségesebb volt az átlagnál, azt azonnal vitték a külföldi klubok. Nem, ez nem azt jelenti, hogy az illető jó focista, csak kiemelkedik az átlagból. Nem akarok példákat hozni, de közülük vannak olyanok, akik játszanak a válogatottban és vannak, akik nem…
Jah, a Dottorét az a Kaszinós ajánlja, aki jelenleg az MB3-as Csákvárt irányítja. Miközben a Dottore és hűséges fegyverhordozói Paulo Sousát fikázták Felcsúton az akadémiai diákok előtt és mindenáron eltávolítandónak tartották a luzitánt, addig a Kaszinós a Sport TV-ben nyomta a szar dumáját, miszerint a Sousa-féle Vidi játéka nézhetetlen. Nos, a Sousa által irányított csapat a legkevesebb gólt kapta és a legtöbbet rúgta azon a tavaszon, amikor legyorsulta a több pontos előnyben lévő Győrt és amely “hadjárat” bebiztosította a Vidi EL-indulásának lehetőségét.

Azzal, hogy egy “szakértő” – mert Bognár minden, csak nem az – bedobta a Tésztás nevét, megint az látszik, hogy bizonyos erőknek sokkal jobb a szar, nemzetközi szinten értékelhetetlenül posvány magyar foci, mint egy színvonalas, sokkal több nézőt és sokkal több bevételt generáló színvonalasabb játék.

Egy dolog biztos: jelenleg nincs olyan magyar edző, akire bátran tudnám azt mondani, hogy jó kezekben van nála a válogatott. Külföldi edző kell (a Kaszinós szerint nem, mert a külföldi edzők pesszimisták – OMFG) a válogatott élére is, meg az akadémiákra is, az utánpótlásba. Amíg nem változik meg a magyar edzői mentalitás – és nem úgy tűnik, hogy változni akar -, addig marad nekünk a szar foci, a keserű pirulák és a Bognárok.

Hozzászólás