Rugós foci

A hozzám hasonló korúak emlékezhetnek rá.

Még kölykök voltunk öcsémmel, amikor valahonnan a háztartásba került egy ilyen játék. A hozzá tartozó “bogyó” azt hiszem, soha nem volt meg, pici rexből megmaradt acélgolyókkal játszottunk nagy ritkán, mert sajnos öcsém nemigen érdeklődött a futball iránt.
Ahogy a mellékelt képen is látszik, a pálya szándékosan lejtett a játékosok körül, hogy biztosan mindig valamelyikhez kerüljön a labda. A helyek, ahová be lehetett tűzni a játékosokat ugyan fix volt, de kicserélni egyik színű játékost a másikra gyakorlatilag semeddig nem tartott. Így lehetővé vált, hogy akár olaszos, betonvédelemre épülő, mind brazilos, soktámadós játékot ki lehetett alakítani. A játékosok lába alatt látható kis félgömb szolgált a labda elrúgására, természetesen attól függő erővel, mennyire húztuk a lövéssel/passzal ellentétes irányba a labdát birtokló játékost.

No, hát körülbelül olyan szinten játszik velünk a holland válogatott, mint amit a rugós fociban meg lehet valósítani. Most félidő van, amikor e poszt születik, a félideji labdabirtoklás nem lehet rosszabb, mint 98%-2% a hollandok javára. Köszönet jár ezért a Művész Úrnak, forró, baráti ölelés (egy medvétől), akinek volt esze 5 támadó felfogású játékost pályára küldeni Amszterdamban. Azon tűnődöm, hogy vajon mi lehetett vele a célja? Nyerni akart? Elhitte Böde kibaszottul unalmas szövegét, hogy “a labda gömbölyű, így bármi megtörténhet“? (Egyébként ha valaki ezt még egyszer kiejti a száján a funkcionáriusok közül, bebaszok neki egyet leiszom magam.) Mindenesetre a kísérlet rosszul sült el, mert nem volt, aki védekezzen a középpályán, de legalább a védőink is ismét szar napot fogtak ki és elfeledkeztek arról, hogy mit jelent a “védekezés” kifejezés.

Jöjjön a szokásos: Hajnal fogalmatlan, rejtélyes, milyen okból kerül be állandóan a válogatottba; Koman elég régóta nem találja magát, talán pihentetni kéne; Korcsmár, Guzmics, Vanczák menjen a fenébe, mert fingjuk nincs a védekezésről; Németh olyan fogalmatlan, hogy nézni is rossz. Bogdán jobb válogatottat érdemelne, amióta ő a kapus, kapushibából nem kaptunk gólt. Huszti, Vadócz, Nikolic – mindnek helye lenne a válogatottban, csak nem a Művész Úrnál.

Noha a román meccs után szorgalmaztam, hogy Egervári húzzon a retkesbe, most már ráérünk megvárni a világbajnoki selejtezősorozat végét. A nyáron viszont jönnie kell valakinek, aki a Beszari™-ból válogatottat csinál.

A mérkőzés egyetlen vesztese (haha…) Patrick Kluivert, akit megelőzött Van Persie a holland válogatott góllövőlistáján. Kluivert 79 válogatott mérkőzésén 40 találatot szerzett, Van Persie-nek a mai volt a 80., ahol megszerezte a 39., 40., 41. gólját is.  Mindkettő megsüvegelendő teljesítmény!

Hozzászólás